Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys
02-01-2010, 19:47
Nasi ulubieńcy na kanale Planete
-najbliższe emisje
2010.12.01, wtorek, godz. 10.35
nadawane w 16/9!
Dla tych co nie widzieli i dla tych którym ciągle mało
http://www.planete.pl/dokument-pet-shop ... popu_31077Może ma ktoś możliwość nagrać i umieścić w sieci

p.s.
Poza tym świetne towarzycho ma PSB ,w opisie filmu na stronie Planete
03-01-2010, 12:59
mili Państwo, jeżeli to jest powszechne w Polsce "pojęcie" o PSB, to bardzo marne nasze szanse na cokolwiek w ich temacie. Zib, pozwól że zacytuję, bo to trzeba przeczytać:
Pet Shop Boys to obok Modern Talking, Europe, Samanthy Fox czy C.C. Catch ikony muzyki pop lat 80-tych. Wokalista Neil Tennant i klawiszowiec Chris Lowe są autorami takich hitów jak, "It's a Sin", "Always on my Mind" czy "Rent". "West and Girls" niektórzy uważają nawet za piosenkę wszech czasów!
Autor tego fragmentu nie ma najmniejszego pojęcia o tym co piszę! Nie chciałbym używać tu słów ofensywnych pod jego adresem, ale same cisną się na usta! bez dalszego komentarza......
----------------------
nie, cholera jasna, będzie dalszy komentarz, bo to woła o pomstę do Nieba, że się tak zapienię z tego powodu. Autor tych słów jest kompletnym ignorantem nie tylko w temacie PSB, ale muzyki w ogóle. Umieszczenie MT czy Samanthy Fox w towarzystwie PSB (o CC Catch i Europe nie wspomnę) jako IKON LAT 80-TYCH kwalifikuje się do natychmiastowego usunięcia, bo to tak jakby Denisa Roussosa postawić obok Eltona Johna w kategorii najwspanialszych męskich głosów popu i rocka. Jest to idiotyczny, merytoryczny błąd, bo oprócz PSB żadna z tych gwiazd ikoną nie była (brakuje jeszcze słowa 'kultowe'), a jedynie gwiazdą jednego przeboju! Po prostu imbecyl-autor musiał wymienić jakieś inne postacie z lat 80-tych poza Madonną, która mu do towarzystwa PSB jakoś nie pasowała, więc sięgnął po swoje pierwsze skojarzenia z tą epoką - i wymienił Sam Fox i CC Catch!!! ludzie, trzymajcie mnie!
aha, "West and Girls" - to nie jest literówka, tylko chamski błąd próby napisania tytułu z głowy - znowu zero kompetencji w temacie! przecież stacja Planete pretenduje do szerzenia kultury, więc powinna dysponować elementarną WIEDZĄ, której tu zabrakło.
poza tym kto uważa WEG za przebój wszechczasów??? bo nigdy się z taką opinią nie spotkałem. ręce i nogi opadają.
03-01-2010, 19:24
ee tam eliks z różnymi już byli przedstawiani jak dwie pary skarpetek nie do pary.
No to co mogli ich przedstawić np. Eltona Johna, George Michael,Erasure itp...
Rozumiem porównać ich np. z Depech mode,Duran Duran,itp.. I to nawet nie jest najlepszym porównaniem bo pet shop boys są nie powtarzalni w swoim brzmieniu i nie da się z nikim i niczym porównać.
Jak to West end girls (singiel nie zespól szwedzki) była przebojem ,na tamte czasy.
Podsumowując to mogli to rzeczywiści lepiej napisać ale nie jest aż tak źle.
03-01-2010, 21:20
Zgadzam się z Eliksem.
Porównywanie PSB do MT czy Samanthy Fox do dla mnie blużnierstwo.
Nie piszę więcej na ten temat, szkoda nerwów...
04-01-2010, 10:30
O tym, że WEG to piosenka czy przebój wszechczasów gdzieś już czytałem z adnotacją, że potrzebne źródło. Jednak teraz spojrzałem do polskiej Wikipedii i tego nie ma...Tak czy siak- to akurat jest pochlebne i dość prawdopodobne. Może był to jakiś specyficzny ranking. Podobnie Always on MM to bodajże 1 czy 2 cover wszechczasów a PSB mają 4 miejsce w USA w ilości hitów (albo hitów dance, nie jestem pewien bo przytaczam z pamięci)
04-01-2010, 22:05
Tak myślałem sobie, że kogoś "ruszy" ten opis , no i trafione.
U mnie wywołał wesołość i lekkie zażenowanie, najwyżej.
Tłumaczę to sobie , że ludzie są różni ,to i tą samą muzykę różnie odbierają.
Wymienione gwiazdki przecież prawie każdy zna lub pamieta,ale ich twórczośc ma ze sobą wspólne tylko to ,że powstała w tych samych latach i że można wszystkich podciągnąć do worka z napisem POP,nawet Europe,przecież
...a ikoną diskopolo,jest Boys.

kolejna emisja filmu - 24.01.2010,
niedziela, godz. 15.40
-lepszy czas emisji,niż wtorek przed południem,nie
06-01-2010, 15:00
tez o WEG gdzieś słyszłem/czytałem że to przez niektórych uważany za przebój wszczczasów, ale jestem pewien że WEG był na 2 miejscu w rankingu piosenek o Londynie - taka informacja była w internecie
Co do opisu PSB w PLANETE to raczej podchodze luzacko, większe głupoty wypisują, niech im tak będzie. PSB jak by nie było zawsze będzie wkładany w szuflade z napisem pop (bardzo duża szuflada) lub disco/dance, i co z tego. A Bon Jovi to niby jest rock, bo dla mnie pop albo disco-rock (plastic rock lepiej pasuje). A sami uważają pewnie że są gigantami rocka. Sory do fanów Bon Jovi, akurat oni mi przyszli do głowy, sam do nich nic nie mam.
A jeszcze o informacjach nie potwierdzonych. Żona mówiła mi że podczas zapowiedzi jednej z par do (TVP wtorek)"gwiazdy tańczą na lodzie" (czy coś takiego), tłem był I'm with stupid. Powtarzam usłyszalem to od żony więc to mógł nie być nawet utwór PSB.
pozdrawiam
06-01-2010, 15:32
WEG bylo na 3. jesli chodzi o piosenki o Londynie
07-01-2010, 23:08
eliks napisał(a):mili Państwo, jeżeli to jest powszechne w Polsce "pojęcie" o PSB
Prawdopodobnie masz rację. Myślę, że nawet na pewno. W Polsce renomę ma tylko rock i okołorockowe rzeczy. Jeśli jakiś kawałek zawiera w sobie choć cząstkową gitarę, to nieważne, że jest tandetny, banalny.. i tak dla większości słuchaczy ma większą wartość niż jakikolwiek, nawet najlepszy pop (rozumiany jako nieobecność tejże przysłowiowej gitary

). Więc Modern Talking, Sandra i PSB w takim ujęciu - to jedno i to samo. Pop, dance, disco.
No a nie? - zapyta zdziwiony Polak.

Dla mnie to irytujący pseudosnobizm.
Pisałam to ja, miharu, ostatnio bardziej fanka gitarowych brzmień niż popu, jednakowoż denerwująca się głupim wartościowaniem gatunków muzycznych w Polsce.
07-01-2010, 23:14
~ miharu, Ty wiesz o czym piszesz, i ja Cię rozumiem coraz bardziej... Mimo różnic między nami ...

Ale te różnice się zacierają...